top of page

LASER SCANNER

Η λειτουργία των laser scanner βασίζεται στη μέθοδο LIDAR (Laser imaging, detection and ranging) η οποία επιτρέπει τον ακριβή χωρικό εντοπισμό αντικειμένων με την αποστολή και λήψη ακτίνας laser.
Μέσω ενός μηχανισμού κατόπτρων, τα οποία επιτρέπουν την εκτροπή της ακτίνας laser, μπορεί να γίνει η καταγραφή χιλιάδων σημείων στο χώρο και η σάρωση επιφανειών. H εμβέλεια της ακτίνας laser στα πιο εξελιγμένα laser scanner είναι μερικές εκατοντάδες μέτρα, ενώ η ακρίβεια μέτρησης είναι της τάξης των λίγων χιλιοστών.
Η λειτουργία των laser scanner είναι πολύ περισσότερο εξελιγμένη απο εκείνη ενός γεωδαιτικού σταθμού, αφού είναι δυνατή η μέτρηση στο χώρο εκατοντάδων χιλιάδων σημείων ανά δευτερόλεπτο μέσω αυτόματης και πλήρους περιστροφής του οργάνου γύρω από τον κατακόρυφο του άξονα.
Το σύνολο των σημείων αυτών που φτάνει συχνά τα μερικές δεκάδες εκατομμύρια σημεία ονομάζεται point cloud και απο την κατάλληλη επεξεργασία του μπορούν να δημιουργηθούν αρχιτεκτονικά σχέδια, ορθοφωτογραφίες, ψηφιακά μοντέλα εδάφους και πολλά άλλα.

ΣΥΧΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
&
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πόσο ακριβής μπορεί να είναι η αποτύπωση με laser scanner;

 

Η μέγιστη δυνατή ακρίβεια της αποτύπωσης με laser scanner εξαρτάται βασικά απο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανήματος, την απόσταση απο το κτήριο και το είδος των επιφανειών που σαρώνονται και μπορεί να φτάσει περίπου τα 2 χιλιοστά. Η ακρίβεια δεν επηρρεάζεται απο το αν την ημέρα της μέτρησης έχει συννεφιά ή αν σε έναν χώρο επικρατεί απόλυτο σκοτάδι, γιατί βασίζεται στην τεχνολογία laser. Αντίθετα, άλλες μεθόδοι αποτύπωσης (πχ φωτογραμμετρικές με τη χρήση μηχανών τύπου Matterport), είναι μεν ταχύτερες στο πεδίο, αλλά έχουν μικρότερη ακρίβεια και αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο τον φωτισμό του χώρου ή του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται το όργανο, ενώ δεν μπορούν να δώσουν ακριβή αποτελέσματα όταν οι κατασκευές που αποτυπώνονται βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 4-5 μέτρων. Η εμβέλεια ενός μέσου laser scanner είναι 80 μέτρα. Σημειώστε ότι οι συνήθεις φωτογραμμετρικές μέθοδοι χωρίς ειδικό εξοπλισμό και μεθοδολογία ελέγχου των αποτελεσμάτων (πχ σύστημα της Matterport) έχουν πολύ μικρότερο κόστος γιατί το κόστος αγοράς μιας μηχανής Matterport είναι περί τα 4.000€ ενώ ενός καλού  laser scanner είναι της τάξης των 40.000€, χωρίς βέβαια η χρέωση μιας αποτύπωσης με laser scanner να είναι δεκαπλάσια μιας αποτύπωσης με φωτογραμμετρικές μεθόδους.

Κάνετε αποτυπώσεις με φωτογραμμετρία;

Σε εξειδικευμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε μνημειακές κατασκευές κάνουμε αποτύπωση χρησιμοποιώντας τόσο laser scanner, αλλά και drone και ειδικό φωτογραφικό εξοπλισμό για την απόδοση ενός τρισδιάστατου μοντέλου υψηλής ανάλυσης με φωτορεαλιστική αναπαράσταση των επιφανειών του. Μια τέτοια περίπτωση είναι η αποτύπωση τοιχογραφημένων ναών όπου δίχως την αναλυτική φωτογράφιση τους με ειδική φωτογραφική μηχανή δεν είναι δυνατή η λεπτομερής απεικόνηση των τοιχογραφιών τους  μόνο με το σκανάρισμα.  Δεν χρησιμοποιούμε συστήματα τύπου Matterport γιατί μας ενδιαφέρει όχι η ταχύτητα αλλά η ποιότητα.

Πόσο χρόνο χρειάζεται η  σάρωση με laser scanner;

 

Ο χρόνος εξαρτάται απο τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου (κλιμακοστάσια, επίπλωση, φυσικά εμπόδια κ.α.) που μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των απαιτούμενων στάσεων για την πλήρη σάρωση του χώρου και κατ’επέκταση τον χρόνο της σάρωσης. Κατά μέσο όρο απαιτούνται 2,5 ώρες για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. και για μια μικρή πολυκατοικία περίπου 2 ημέρες.

 

Είναι κατάλληλη η χρήση laser scanner για αποτυπώσεις κτηρίων για τακτοποίηση;


Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών κατασκευών είναι η αποτύπωσή τους. Συχνά πρόκειται για διαμερίσματα που κατοικούνται, στα οποία δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου για μετρήσεις με μεγάλη διάρκεια, ούτε και επαναληπτικές μετρήσεις μπορούν να γίνουν εύκολα. Επίσης συνήθως τα διαμερίσματα αυτά έχουν κατασκευαστεί με μεγάλες αποκλίσεις απο την οικοδομική τους άδεια, χωρίς να ξεχνάμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ορθογωνικότητα τοίχων με αποτέλεσμα η ακριβής μέτρηση τους να είναι χρονοβόρα. Επιπλέον πρέπει να αποτυπωθεί και ο φέρων οργανισμός τους στην περίπτωση που απαιτηθεί μελέτη στατικής επάρκειας. 

Η σάρωση με laser scanner έρχεται να δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μία επίσκεψη στο χώρο μπορεί να γίνει η σάρωση στην οποία αποτυπώνονται εκτός απο τα υποστυλώματα και οι δοκοί (θέση, διαστάσεις) για τη μελέτη στατικής επάρκειας. Ο μηχανικός έχει επίσης εικόνα όλου του χώρου μέσω των πανοραμικών λήψεων που έχουν γίνει απο το laser scanner και μπορεί να μετρήσει διαστάσεις σε ανοίγματα και τοίχους πολύ εύκολα. Παράλληλα, ο ενεργειακός επιθεωρητής έχει δεδομένα για αποστάσεις και ύψη απο τα απέναντι κτήρια για τον υπολογισμό των σκιάσεων που θα χρησιμοποιηθεί για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού.

Είναι κατάλληλη η χρήση laser scanner για την αποτύπωση σεισμόπληκτων κτηρίων;


Η χρήση laser scanner για τη γεωμετρική αποτύπωση σεισμόπληκτων κτηρίων προσφέρει μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια μέτρησης, ασφάλεια και επίσης πλήρη και λεπτομερή τρισδιάστατη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτηρίου. Οι μετρήσεις γίνονται σε ελάχιστο χρόνο χωρίς όχληση των κατοικούντων, αλλά και με ασφάλεια γιατί μπορούν να μετρηθούν απο απόσταση τμήματα του κτηρίου δύσκολα προσβάσιμα λόγω ύψους ή λόγω επικινδυνότητας. Η αποτύπωση της παθολογίας των σεισμόπληκτων κτηρίων γίνεται ευκολότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, δίχως χρονοβόρες επιτόπιες μετρήσεις. Επιπλέον, είναι εύκολη η μέτρηση ακόμα και μικρών αποκλίσεων απο την κατακορυφότητα (σχετικές μετακινήσεις) στοιχείων του φέροντος οργανισμού.

Γιατί η χρήση laser scanner είναι ιδανική σε περιπτώσεις ανακαίνισης επαγγελματικών χώρων/κατοικιών;


Το laser scanner μπορεί να δώσει ένα συνολικό στιγμιότυπο του χώρου στον οποίο θα γίνει η ανακαίνιση το οποιο δύσκολα θα μπορούσε ο αρχιτέκτονας/interior designer να αποδώσει με μεμονωμένες φωτογραφίες απο το κινητό του ή ακόμα και με φωτογραφική μηχανή. Το point cloud  που παράγεται απο τη σάρωση περιλαμβάνει ολόκληρο το εσωτερικό και εξωτερικό του κτηρίου σε ένα ενιαίο μοντέλο στο οποίο μπορεί να γίνει περιήγηση ανά χώρο και μέτρηση ανοιγμάτων, τοίχων, επίπλων κλπ. Τα δεδομένα αυτά είναι δικά σας για πάντα και σας δίνονται απο εμάς χωρίς συνδρομές (βλ. σύστημα της Matterport) ή κρυφές χρεώσεις ή με κίνδυνο να χαθούν. Οτιδήποτε βρίσκεται στο χώρο έχει αποτυπωθεί, δεν χρειάζεται επιπλέον επίσκεψη απο εσάς για να ξαναμετρήσετε ή να δείτε κάτι που δεν σημειώσατε ή δεν θυμάστε καλά.

Είναι μεγάλο το κόστος της σάρωσης και της αποτύπωσης;


Αν αναλογιστείτε τον χρόνο που κερδίζετε για τις μετρήσεις που θα κάνατε εσείς ή κάποιος συνεργάτης σας, τα λάθη που αποφεύγετε και τα επιπλέον δεδομένα (ορθοφωτογραφίες, πανοραμικές εικόνες, ολοκληρωμένη άποψη του χώρου κλπ) που μπορεί να σας παρέχει μια σάρωση με laser scanner, το κόστος είναι ιδιαίτερα  χαμηλό. Η εκτίμηση του κόστους γίνεται για κάθε έργο συγκεκριμένα, αφού μας δώσετε ορισμένα στοιχεία για το έργο. Αν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, δεν σας ενδιαφέρει ούτε η υψηλή ακρίβεια, ούτε τα επιπλέον πλεονεκτήματα της σάρωσης ή το κόστος της εξακολουθεί να σας φαίνεται μεγάλο, τότε η σάρωση με laser scanner μάλλον δεν η καταλληλότερη για εσάς. Αρκεί όμως να την δοκιμάσετε έστω μια φορά σε έργο σας για να αλλάξετε γνώμη.

Αναλαμβάνετε έργα μόνο στο Ηράκλειο;


Έχουμε αναλάβει και συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε έργα στην Κρήτη, αλλά και ειδικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα. 

bottom of page